Vladimir Poetin zou Macron verteld hebben: ‘oppositieleider Navalny vergiftige zichzelf’

De Russische president Vladimir Poetin zou onlangs tegen zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben geuit dat hij vermoedt dat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zichzelf heeft vergiftigd. Dit zou Poetin hebben gezegd in een telefoongesprek met l’Élysée. 

Duitsland, Franrijk en Zweden beweren gezamenlijk dat zij onomstotelijk bewijs hebben gevonden dat Navalny is vergiftigd met een zenuwgif genaamd Novichok, zo lezen we in de Moscow Times. Rusland ontkent.

Poetin zou eerder deze week tegen Macron hebben beweerd dat Navalny zichzelf heeft vergiftigt en dit valt te lezen in de Franse krant Le Monde, dat zich op anonieme bronnen beroept. Hierdoor kan de betrouwbaarheid van de informatie niet goed worden vastgesteld.

De oppositieleider zelf noemt de claim van Poetin ‘uiterst onlogisch’. De Russische president zou Navalny in het gesprek ook een “internet pestkop” hebben genoemd “die wel vaker doet alsof hij ziek is”. Dinsdag liet Macron bij de Verenigde Naties weten een verklaring van de Russische staat te verlangen over hetgeen er precies is gebeurd.

Eerder deze week werd ook al opgeroepen een intern onderzoek binnen de FSB (Russische veiligheidsdienst) af te dwingen.