Tweede Kamer herdenkt aanslag op Franse leraar Samual Paty

Voordat de Tweede Kamer het politieke werk weer oppakt na het herfstreces wordt vanmiddag om 13.00 uur een herdenking gehouden voor de Franse docent Samuel Paty, die bruut werd onthoofd tijdens een aanslag. Afgelopen week vond de uitvaart van Paty plaats waarbij ook president Emmanuel Macron aanwezig was bij de ceremonie van de Universiteit van Sorbonne. Paty wordt in sommige media als een ‘martelaar voor het vrije woord’ afgeschilderd omdat hij ondanks intimidatiepraktijken in zijn klas toch cartoons van de Islamitische profeet Mohammed durfde te tonen. 

In de Tweede Kamer vindt straks een herdenking plaats omdat de aanslag ook in Nederland veel heeft losgemaakt. Eerst leek een reactie niet op gang te komen en was deze vrij lauw, later waren diverse opiniemakers zoals Sonny Spek kritisch over deze ‘Nederlandse stilte’.

De reactie van de Fransen was echter zeer krachtig. Het is ook niet de eerste keer dat aanslagen op het vrije woord zijn gepleegd in Frankrijk. Dat de aanslag op de docent plaatsvond op hetzelfde moment dat de rechtszaak vanwege de aanslagen op Charlie Hebdo werden gehouden, suggereert in ieder geval dat er een blijvende islamitische dreiging in Frankrijk bestaat. Volgens openbare gegevens is het ook alweer de ‘zesde Islamitische aanslag’ in Frankrijk dit jaar.

Tijdens de uitvaartceremonie bij de Universiteit van Sorbonne sprak de Franse president een passende afscheidsrede waarin hij benadrukte dat de Fransen de vrijheid” waarover Paty les gaf, blijven verdedigen” en dat de leraar met zijn dood in een keer ‘het gezicht van de republiek is geworden. Om terroristen te breken en islamisten de mond te snoeren’, zo liet Macron weten tijdens de rede.

Direct na de aanslag deed de Franse politie diverse huiszoekingen en werden nog eens een aantal mensen opgepakt. Ook werden islamitische organisaties met twijfelachtige associaties doorgelicht op radicalisme. Ondanks de terreur lijken de Fransen vastbesloten ‘om hun vrijheid niet op te geven’ en na jaren van intimidatie staan Franse docenten nog steeds dapper voor de klas. Maar wel tegen hoge kosten.