Video: Johan Derksen vergelijkt Qatar met Nazi-Duitsland, haalt hard uit naar voetbalwereld,

Gisteren haalde Johan Derksen bij Veronica Inside fel uit naar de voetbalwereld vanwege de tamme reacties op het nieuws dat er in Qatar 6.500 doden vielen bij de bouw van het stadion voor de Wereldkampioenschappen voetbal van 2022. Niet iedereen is even positief over het vooruitzicht om daar te gaan voetballen, waaronder Derksen, die de voetballerij verwijten maakte omdat zij geen bezwaar lijken te hebben tegen deelname. Derksen trok fel van leer. Zijn gesprekspartner René van der Gijp verklaarde daarna uiterst nuchter hoe het zit.

Derksen was gisteravond dus ongekend fel op de voetbalwereld, die hij een egotistische houding verweet. Zijn opmerkingen komen in de week waarin politieke partijen D66 en ChristenUnie ook al kritische geluiden lieten horen over het door de FIFA georganiseerde voetbalfeest in een van de golfstaten. Derksen, die normaal geen vlieg kwaad doet, maar zich weleens mengt in publieke ruzies, ageerde in deze fel tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar bij de bouw van het stadion. Daarbij lieten 6.500 arbeidsmigranten het leven.

“Blijkbaar leven ze heel oppervlakkig” – Johan Derksen

Een boycot van de voetbalkampioenschappen zagen de heren bij Veronica Inside echter niet als een realistische optie omdat “anders een ander land wel gaat”, liet René van der Gijp weten. Omdat het zo waarschijnlijk is dat Nederland gewoon naar Qatar afreist hoopt Derksen daarom dat een van de spelers een statement maakt en ‘een middelvinger opsteekt en niet gaat’ om daarmee een statement te maken richting Qatar.

Derksen benoemde de hevige morele reacties vanuit de samenleving toen hij een ‘kwarteltje met Akwasi’ had, maar dat het nu wel aardig rustig bleef vanuit de voetballerij. Dat ergerde hem overduidelijk. De voetbalcriticus verbaasde zich erover dat ‘een storm in een glas water’ meer oproer veroorzaakte dan het nieuws uit Qatar. Ook verweet hij spelers en de KNVB van een slappe houding jegens de zaak terwijl zij over andere politieke onderwerpen zo uitgesproken zijn.

Op de vraag of Derksen zou besluiten om weg te blijven uit Qatar gaf hij echter geen direct antwoord: “ik kan makkelijk praten” stelde hij. Derksen verwachte in ieder geval wel een statement van onder meer de internationaals Depay en Wijnaldum, die zich ook al eerder bemoeiden met het maatschappelijk debat.

Niet iedereen aan tafel was zo fel als Derksen. Van der Gijp bleef nuchter en verklaarde de houding van de voetbalwereld vanuit commerciële handelsbelangen: ‘als Nederland niet gaat dan gaat een ander land’ De commerciële aspecten van de Wereldkampioenschappen zouden doorslaggevend zijn in waarom de kritiek op de mensenrechtensituatie weer gaat afzwakken: “het gaat gewoon om geld” aldus Van der Gijp.