Amerikaanse Dollar verliest zwaar van Goud en Euro

De Amerikaanse Dollar (USD) vertoond in de financiële markten sterke tekenen van verzwakking. Nadat eerder afgelopen week de Dollar Index (DXY) tot onder de 95 wegzakte zetten de Euromunt en goud nieuwe hoogtepunten neer tegenover hun Amerikaanse evenknie. De goudprijs bereikte vandaag zelfs een absoluut hoogtepunt in de geschiedenis van de Amerikaanse Dollar, namelijk zo rond de $1.945 per Troy ounce.

Ook tegenover de Euromunt moet de Amerikaanse Dollar flink inleveren. De redenen hiervoor zijn echter niet geheel duidelijk. Zo meldt NOS dat Rabobank-strateeg Teeuwe Mevissen suggereert dat beleggers argwanend vanwege het sterke herstel van de aandelenmarkten. Het is mogelijk dat fondsen hun winsten langzaam pakken en een deel daarvan in goud parkeren, maar niemand weet werkelijk wat de markten op dit moment beweegt. Wel lijkt het erop dat de stijging van de goudprijs meer met de zwakte van de Amerikaanse Dollar van doen heeft dan iets anders.

Ook Bitcoin en de Euromunt winnen namelijk flink tegenover de Amerikaanse valuta.

Bij ABN AMRO ziet analist Boele echte wel risico’s voor mensen die nu willen instappen op de goudprijs. Zo meldt hij aan de NOS dat als beleggers morgen voor grote hoeveelheden Goud-ETF’s verkopen de prijs zomaar ineens hard kan instorten. Maar of goud dan verliest tegenover de Dollar, Euro of andere valuta staat nog niet vast.

Federale Reserve

Deze week vindt tevens een belangrijke meeting (FOMC) van de Federale Reserve plaats, de Amerikaanse Centrale bank. Of de bank de rentes gaat verhogen om de goudprijs te beteugelen lijkt echter niet realistisch, het zou tegelijkertijd de Amerikaanse schuldenproblematiek vergroten. Ook zit er nog veel rek in de waarde van de USD en staat de Dollar Index op een hoger en sterker niveau dan in 2014.