Minister Grapperhaus verliest het vertrouwen van het electoraat

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie & Veiligheid heeft het verziekt bij de bevolking, dat blijkt uit de meest recente opiniepeiling van Maurice de Hond (Peil.nl). Aanleiding hiervoor is waarschijnlijk het overtreden van de 1,5m regel tijdens zijn bruiloft. Geheel zeker is dit echter niet.

In Januari 2020 stond Minister Grapperhaus nog op plaats drie in de rangorde van vertrouwen. Echter ziet de CDA’er het vertrouwen in zijn bewind nu snel afkalven. Op het moment van schrijven is Grapperhaus zelfs gedaald tot een schamele plaatst 12 in de vertrouwensranking.

Met name het recente overtreden van de door zijn Ministerie gehandhaafde coronamaatregelen, lijkt het vertrouwen in de Minister te hebben geschaad. Zo zou Grapperhaus de regels hebben overtreden tijdens zijn bruiloft. In de Tweede Kamer maakte de Minister vervolgens en publique zijn excuses.

Zijn geloofwaardigheid zakte tot een dieptepunt. Maar de Minister zou een fikse ‘coronaboete’ bespaard blijven. Echter besloot het Openbaar Ministerie anders en kwam naar buiten dat ook Grapperhaus een boete krijgt voor het overtreden van de regels.

Daarom heeft het kabinet -om te voorkomen een Minister met strafblad in haar midden te hebben- besloten om bij de overtreding van de coronamaatregeling de aantekening op het strafblad niet langer toe te kennen.

Door deze actie redde het kabinet haar eigen rechtspositie en dat van Minister Grapperhaus.