Forum voor Democratie verliest twee zetels in de peilingen, GroenLinks wint aan populariteit

Opnieuw verliest Forum voor Democratie een zetel in de opiniepeilingen van EenVandaag, zo bericht Gijs Rademaker op Twitter. De partij bloedt al weken zetels en verliest deze onder meer aan VVD. Ook stappen kiezers over naar de PVV van Geert Wilders. Binnen de partij is steeds meer kritiek over de huidige koers van het partijbestuur, dat onder leiding van fractievoorzitter Thierry Baudet niet langer punten scoort in Den Haag. Men probeerde het onlangs nog door debat aan te zwengelen over een niet-bestaand (!) Marrakesh 2.0 migratiepact, maar ook die poging faalde jammerlijk. De vraag is nu waarom de kiezers weglopen bij  Baudet en hoe hij het lek in zijn renaissancevloot kan dichten.

Als we kijken naar de onderstaande tweet van Gijs Rademaker dan zien we de uitslag van de meest recente peiling die het IPSOS heeft afgeleverd aan EenVandaag. Meteen wordt dan duidelijk dat premier Rutte de wind in de zeilen heeft en zijn partij scoort een machtige 42 zetels. Daarmee is de VVD wederom de grootste partij in het land. Niet qua leden, maar wel qua zetelverdeling in de peilingen.

Forum voor Democratie verliest echter twee zetels. Leden van het panel werd eveneens gevraagd waarom zij zich afkeren van Baudet: “Forum heeft best partijpunten waar ik me in kan vinden, maar Baudet is deze crisis als leider ongeschikt gebleken. Nu hij het wiel heeft gekozen van complotgekkies haak ik af”. Met de verkiezingen nabij, is het voor de partij dan ook tijd om de zeilen bij te zetten en op zoek naar gunstige electorale winden.

Dat deze winden niet waaien waar de partij zich op dit moment verkeert moge duidelijk zijn.

Opvallend is dat sinds de start van de online en ‘corona proof’ GroenLinks-campagne, de partij van Jesse Klaver het weer beter doet in de peilingen en zelfs twee extra zetels binnentikt. De partij scoorde afgelopen jaar heel stabiel en lijkt nu weer te groeien. De online campagne werd afgelopen maand online afgetrapt en naar het schijnt zijn veel jongeren razend enthousiast om deel te mogen nemen. De campagne bij GroenLinks wordt opgezet volgens het idee van ‘co-creatie’ en de deelnemers krijgen ook verantwoordelijkheid en zeggenschap in hun werkzaamheden. Deze manier van werken lijkt in ieder geval in de peilingen aan te slaan.