Zweden bewijst onjuistheid Rutte’s lockdownmaatregelen

Het aantal besmettingen met het coronavirus is in Zweden in afgelopen weken sterk gedaald, vrijwel in gelijke mate als in Nederland. Verschil met Zweden is echter dan in ons land verregaande lockdown maatregelen zijn ingevoerd door het demissionaire kabinet en zelfs een avondklok heerst. Dat is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog en signaleert de radicale divergentie tussen de perceptie van het kabinet en de realiteit. 

Onder het kabinet moesten allerlei zaken dicht. Kappers, schoonheidsspecialisten, horeca en anderen. Waarom? Om te bewerkstelligen dat de verspreiding van het coronavirus wordt afgeremd. Hoe effecteif al deze maatregelen zijn staat al weken ter discussie, maar met de huidige gegevens en het argument van de tijd in de hand is het nu toch echt tijd om conclusies te gaan trekken.

Als we de trends qua nieuwe besmettingen tussen Nederland en Zweden vergelijken dan zien we een dalende trend in beide gevallen. Verschil is echter dat in Zweden geen mondkapjesplicht bestaat en zijn andere maatregelen veel minder zwaar dan hier. Zo is er ook geen algemene avondklok.

Ondanks dat in Zweden dus nauwelijks maatregelen zijn genomen neemt het aantal besmettingen wel sterk af in de afgelopen weken. Op dit moment ligt het weekgemiddelde daar op zo’n 3.200 nieuwe gevallen per dag en het weekgemiddelde in Nederland op 4.900 per dag. De toename in het aantal besmettingen in december kan wellicht zijn veroorzaakt door seizoenstrends, donkerte, maar ook kerstbezoeken en de drukte rondom andere feestdagen. Echter lijkt het gesloten houden van scholen, horeca en andere economische sectoren onzinnig.

Ik heb expres gewacht met het publiceren van deze observatie en conclusie. Simpelweg omdat de trends die al enkele weken zichtbaar waren nog niet echt waren bevestigt, maar nu wel.  De lockdown maatregelen afgekondigd door premier Rutte via zijn persconferenties lijken daarom vrij onzinnig. Als we bijvoorbeeld Zweden vergelijken met Israel, een gidsland als het gaat om het doorvoeren van strenge lockdown maatregelen en snelle vaccinatiecampagne, dan zien we ook direct dat in Zweden het aantal besmettingen sterk afneemt. Zonder al die lastige maatregelen! Kijk maar eens naar de gegevens hieronder:

Natuurlijk, de landen verschillen enigzins, zoals bijvoorbeeld op de variabele bevolkingsdichtheid. Maar wanneer je steden onderling vergelijkt, zoals Stockholm en bijvoorbeeld Tel-Aviv, dan zie je wederom dezelfde trends, onafhankelijke van de strenge lockdown maatregelen…

En er is ook niet echt sprake van een noodsituatie. Wellicht lokaal, maar zoals Rutte zelf afgelopen week naar aanleiding van de geweldadige rellen als argument gaf: op 99,9% van de plaatsen in Nederland is er geen sprake van crisis. Met de situatie in Zweden in het achterhoofd is het ook moeilijk om te beweren dat de maatregelen hebben geholpen en dat de daling die het RIVM rapporteert alleen daaraan toe te schrijven is.

Om het punt kracht bij te zetten: stel men zou in Groningen bij het UMCG in de wachtkamer nabij de IC zitten, dan kun je aan het einde van dag weer naar huis zonder ook maar een corona gerelateerde opname te zien. De crisis daar is vrijwel non-existent, maar de verregaande maatregelen van het kabinet Rutte III bestaan wel degelijk.

 

.