Donald Trump lijdt chronische verliezen als ondernemer, blijkt uit belastingaangiften

De Amerikaanse president Donald Trump lijdt als ondernemer aan chronische verliezen, dat blijkt uit zijn inkomstenopgaven die zijn onderzocht door diverse Amerikaanse media. In de afgelopen 15 jaar betaalde Trump 10 jaar lang geen inkomstenbelasting omdat hij enkel verliezen rapporteerde aan de IRS, de Amerikaanse Belastingdienst. Wel kreeg Trump hierdoor soms miljoenen dollars in reeds betaalde belastingen terug. In de eerste twee jaar van zijn termijn betaalde de Amerikaanse president echter ineens 1,5 miljard dollar aan inkomstenbelasting, dat blijkt uit de gegevens die Trump zelf aanleverde. 

Het beeld van een succesvolle ondernemer was een belangrijk onderdeel van de campagne van Trump tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, maar nadat diverse media zijn belastingaangiften doorspitten blijft van dat mooie beeld weinig over. Trump zou volgens sommigen beter zijn in het acteren, dan dat hij daadwerkelijk een zakenman van formaat is. Maar ook dat beeld klopt niet helemaal.

In 2018, in zijn tweede jaar als president, verloor Trump nog zo’n $47.4 miljoen Amerikaanse dollars. Door de coronacrisis zullen de verliezen zich verder gaan opstapelen. Trump onderneemt namelijk in sectoren die zwaar zijn getroffen door de COVID19-pandemie. De toerismesector werd in de Verenigde Staten ook hard geraakt en de markt krimpt dit jaar mogelijk met wel 30%. Die negatieve spiraal zal zeker effect gaan hebben op de inkomsten van Trumps meest bekende business: de luxe hotels en golfbanen. Naar verwachting zal de Amerikaanse toerismesector een verlies van meer dan 350 miljard dollars moeten gaan slikken.

Hierdoor zal de winstgevendheid van Trump Empire nog meer onder druk komen te staan.

Verder laat de belastingaangifte van Trump een aantal interessante inkomstenbronnen zien. Zo zou de Evangelische Kerk bijna 400.000 Amerikaanse dollars hebben betaald voor een bijeenkomst in een hotel waarvan Trump eigenaar is. Die bijeenkomst ging over vervolgende christenen en de groep wordt gezien als een persoonlijke fanclub van Donald Trump.

\Onlangs liet de Amerikaanse president nog weten dat de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel-Aviv naar Jeruzalem “voor de Evangelisten” speciaal voor de evangelisten werd georganiseerd.