Kabinet over nieuwe maatregelen: ‘thuiswerken de norm, tenzij het niet anders kan’

Het Kabinet heeft zojuist een persconferentie gegeven over de nieuwe coronamaatregelen. Deze nieuwe landelijke maatregelen zijn volgens het kabinet noodzakelijk om het sterk stijgende aantal besmettingen te verlagen en daarmee “het virus in te dammen”. Of de maatregelen het gewenste effect sorteren weet het kabinet nu nog niet, maar premier Rutte verwacht dat “binnen 10 dagen een effect te zal zijn”. De regering stelt ook maatregelen in die de horeca sector hard zullen treffen, maar ook andere onderdelen van de economie gaan iets merken van de nieuwe maatregelen. Zo wordt het de norm om aan thuiswerken te doen.

Behalve de nieuwe maatregelen voor de horeca en de thuiswerknorm gaat het kabinet ook op andere plekken ingrijpen. Zo wil het kabinet hernieuwd deurbeleid bij de supermarkten en moet er weer een speciaal ‘blok’ komen voor ouderen en zwakken, zodat deze zonder zorgen boodschappen kunnen doen.

Een van de in het oog springende maatregelen tegen het coronavirus is de norm die het kabinet stelt als het gaat om thuiswerken. Komende drie weken wordt iedereen, die dat kan, gesommeerd om “thuis te werken” en daar alleen vanaf te wijken “als het niet anders kan”.

Vicepremier De Jonge liet wetten dat de nieuwe hardere maatregelen dringend noodzakelijk zijn om de besmettingsfactor, die nu is opgelopen tot R = 1.3 (hoger dan 1.0 betekent steeds meer mensen ziek, lager dan 1.0 betekent steeds minder mensen ziek), weer te doen dalen.