Noord-Koreaanse dictator liegt mogelijk over ambtenarenincident, aldus Amerikaan

In de Koreaanse pers suggereert een Amerikaan dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un ‘mogelijk liegt’ over het ambtenarenincident dat afgelopen week plaatsvond. De leider van Pyongyang bood vrijwel direct zijn excuses aan voor de vermissing van een Zuid-Koreaanse ambtenaar. Het Blauwe Huis gaf de communicatie daarvan, in een unieke zet, vrij.

Bruce W. Bennett van Rand Corporation stelt in een interview dat de Koreanen de problemen rond het ambtenarenincident prima oplossen. Ondanks dat een ambtenaar verdween en waarschijnlijk de dood vond, is de hel tussen beide landen niet losgebarsten.

Volgens de Amerikaanse defensie annalist is de reden voor de rust in Korea de afwachtende houding van de Zuid-Koreanen, die met veel geduld reageerden op het incident.

“The Republic of Korea military could not legitimately go into the North’s waters to retrieve him without North Korean approval, which likely would have taken hours to achieve, In my mind, the ROK military operated properly, even though their actions did not lead to a desired outcome”

Afgelopen week raakte een Zuid-Koreaanse ambtenaar vermist nadat hij in zee viel.

Volgens de Zuid-Koreaanse Joint Chief of Staff zou de ambtenaar van plan zijn geweest om over te lopen naar de Noord-Koreanen, maar is hij bij zijn vlucht door soldaten van Noord-Korea om het leven gebracht en verbrand. Pyongyang ontkent dit verhaal en scheen in een verklaring meer licht over de zaak. Die verklaring werd vervolgens door het Blauwe Huis gedeeld met de rest van de wereld.