Wakker worden met zonlicht vermindert het gevoel van slaperigheid

Wellicht ken je het schrikgevoel wanneer de wekker plotseling je rust verstoort. Dat gevoel wordt veelal veroorzaakt door cortisol, het stresshormoon dat wordt aangemaakt direct na het wakker worden. Wetenschappelijke onderzoeken suggereren dat wakker worden door zonlicht, of een simulatie met een Wake Up Light, voor een geheel andere ervaring zorgt. Dit pakt regelmatig positief uit: proefpersonen die gebruik maakten van een Wake Up Light rapporteerden minder slaperigheid na het opstaan. 

Wanneer iemand wordt blootgesteld aan zonlicht tijdens het slapen dan leidt dit tot een hogere cortisolwaarde in het bloed en nog een aantal andere effecten. Het eerste experiment van Thorn en Hucklebridge e.a. was zo opgezet dat proefpersonen een zogeheten ‘ochtendsimulatie’ ervoeren, waarbij voorafgaand aan het alarm van de wekker, het licht in de slaapkamer steeds helderder werd. Een andere groep deed echter geen ochtendsimulatie, maar werd wakker door het luide geluid van de wekkerradio. Hieruit bleek dat de cortisolwaarden van proefpersonen die wakker werden met licht hoger lag dan die in de controlegroep.

Een ander onderzoek met eenzelfde design liet zien dat proefpersonen die de kunstmatige ‘ochtendsimulatie’ volgden zich minder slaperig voelden dan de personen die wakker werden zonder een Wake Up Light. Maar in dit onderzoek werden in tegenstelling tot die van Thorn en Hucklebridge e.a. geen effecten gevonden op de cortisolwaarde. Wel leek het dus zo te zijn dat personen die opstaan met zonlicht of een ‘lichtsimulatie’ zich minder slaperig voelden. Effecten van het opstaan met licht op de prestaties van de proefpersonen werden echter niet gevonden.