‘Erdogan stuurt huurlingen naar Karabakh’ claimt Armeense Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het Armeense Ministerie van Buitenlandse Zaken claimt dat Turkije huurlingen vanuit het Midden-Oosten naar Karabakh stuurt. Karabakh ligt in een omstreden deel van Azerbeidzjan waar sinds enkele dagen schermutselingen worden gemeld. Ondertussen zijn er al tientallen doden te betreuren. Volgens Armenië rekruteert Erdogan de huurlingen om te vechten in Karabakh. 

Armenië claimt dat Erdogan huurlingen laat rekruteren voor het doen van oorlogshandelingen in Karabakh. Zo stelt de woordvoerder van het Armeense Ministerie van Buitenlandse zaken, Anna Nagdalyan, het volgende tegenover de pers:

“Turkse instructeurs vechten samen met Azeri troepen in Karabakh. Ze gebruiken Turkse wapens waaronder drones en vliegtuigen. Wij hebben ook informatie waaruit blijkt dat Turkije terroristen en huurlingen in delen van het Midden-Oosten rekruteert en deze naar Azerbeidzjan stuurt.”

Beide statelijke actoren claimen dat de gewelddadigheden in Karabakh zijn begonnen op aanstichten van de ander. Ondertussen zijn er tientallen doden te betreuren waaronder militairen en ook burgers. Vanuit het internationaal recht claimt Azerbeidzjan echter dat de regio Karabakh, waar zich de Republiek van Nagorno-Karabakh bevindt, niet wordt erkend en dat Armenië zich niet moet bemoeien met de Binnenlands zaken van Baku. Erdogan lijkt die argumentatielijn te steunen zowel diplomatiek als militair.