Peilingen! PVV, CDA en VVD samen goed voor meerderheid in de Tweede Kamer

Vandaag publiceert het IPSOS haar nieuwste politieke peilingen en hieruit zou blijken dat zowel regeringspartijen VVD en CDA als ook oppositiepartij PVV sterk aan zetels winnen. Met name de groei van het CDA is opvallend. De partij van Ferdinand Grapperhaus pakt twee extra zetels terwijl haar minister in populariteit daalt volgens een andere opiniepeiler: Maurice de Hond.

Behalve de opvallende winst voor VVD, CDA en PVV valt op dat zowel Forum voor Democratie als D66 het slecht doen in de peilingen. Beide partijen verliezen in vergelijking met de vorige peiling twee zetels. Dat is opvallend omdat aankomend lijsttrekker Sigrid Kaag (D66) in de top staat van de zogenaamde vertrouwens ranking van Maurice de Hond. Ook scoort ze op sociale media enorm goed en is ze op LinkedIn bijzonder populair. Tegelijkertijd zakte afgelopen week een CDA-minister door het ijs, maar plust die partij in de peilingen van het IPSOS.

Dat is natuurlijk een fenomeen dat nader onderzocht dient te worden en wellicht dat er enige bias in de peilingen aanwezig is of de electorale bewegingen niet goed overeenkomen met het beoordelingsmodel van het IPSOS. Zo wordt er bij de methode natuurlijk gebruik gemaakt van vragenlijsten en deze vorm van onderzoek kent zijn beperkingen.

Daarnaast is het ook opvallend dat in deze peiling van het IPSOS de traditionele linkse partijen allemaal zetels verliezen, namelijk GroenLinks (-1), SP (-1), PvdA (-1) terwijl geen enkele andere linkse partij extra zetels krijgt, uitgezonderd de PVV in bepaalde opzichten. Maar hoe realistisch is het dat een GroenLinks-kiezer zich wendt tot de PVV? Vanwege de houding van de PVV tegenover migratie en vluchtelingen lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat kiezers van de linkse partijen plotseling op Geert Wilders zouden stemmen.

Kortom: het lijkt erop alsof het IPSOS de mist in gaat met deze peiling, maar wellicht doet de Nieuwsframes Redactie dat wel met deze analyse. Hoe dan ook: de tijd zal het leren wanneer er meer duidelijkheid komt over de bewegingen in het electoraat.