TikTok deal met Verenigde Staten is “afpersing” volgens Chinese cyberexperts

Volgens Chinese cyberexperts, die de deal tussen de Verenigde Staten en het populaire TikTok hebben geanalyseerd, is er sprake van ‘afpersing’ en is er in geen geval sprake van een ‘gelijke behandeling’ en ‘eerlijke handel’, dit stellen zij tegenover Beijing News. De Chinese experts zetten de overeenkomst tussen TikTok en de VS tussen aanhalingstekens. Het is daarnaast niet de eerste keer dat de VS worden beschuldigd van disproportionele handelspraktijken. Eerder kregen de Verenigde Staten ook al kritiek van de WTO over hun houding in de Amerikaans-Chinese handelsoorlog. 

Volgens analist Lu Chuanying van de Shangahi Instituut van Internationale Studies is de deal tussen TikTok en de Verenigde Staten een ‘halve overname’ van het Chinese bedrijf:

“De TikTok deal wordt afgedwongen door de Verenigde Staten zonder juridische of feitelijke basis. Het is in essentie een gecalculeerde stap van Washington om het Chinese internetbedrijf te plunderen middels administratieve en juridische processen. Het is bovendien een schending van de internationale afspraken en dit alles wordt georkestreerd voor binnenlandse politieke redenen.”

Volgens de Chinese experts heeft Verenigde Staten onder de noemer van ‘de vrije markt’ en ‘vrije competentie’ een groot marktaandeel weten te behalen in tal van landen, maar nu China vrij plotseling een marktaandeel in de Verenigde Staten verwerft, doen de Amerikanen moeilijk, zo stelt Tian Zhihong van de Cyberspace Instituut voor Technologie van de Guangzhou Universiteit:

“Het is typische piraterij. Wanneer de VS de leiding nemen in een markt dan is het ‘vrij en veilig’, maar als andere landen dit doen dan plegen de VS een indirecte beroving”.

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump is het echter noodzakelijk om TikTok het mes op de keel te zetten om te voorkomen dat data van Amerikaanse burgers in handen vallen van de Chinese overheid. TikTok heeft laten weten een deal te willen die dit specifiek voorkomt.