Complotdenker Alex Jones had over één ding gelijk: we leven op een Prison Planet

Terwijl de mentale gezondheid van complotdenker Alex Jones zichtbaar achteruit gaat en zijn mediaplatformen steeds verder in intellectueel drijfzand verzakt, heeft de complotdenker over een zaak wel helemaal gelijk gekregen. Wij, als mensheid, leven op een ‘Prison Planet’. Een planeet waarin al het menselijk waar we naar kunnen streven via juridische wetgeving is geblokkeerd, ontzegt en slechts voor een handje oligarchen en geprivilegieerden bereikbaar is. Nieuwe steden bouwen of boerderijen starten volgens de principes van het Romeins recht en het concept van Terra Nullius is niet langer mogelijk. 

Alex Jones begon ooit zijn mediashow om de vrijheid te propageren, maar al vrij snel bleek dat hij de meest bizarre theorieën deelde, waarvoor bewijzen eigenlijk nooit aanwezig waren. Dat is erg jammer, want de naam van Jones’ primaire platform -Prison Planet- beschrijft perfect de aard van het internationale systeem waarin de huidige mens terecht is gekomen. Net als in een gevangenis krijgen we dagelijks onze maaltijd. Net als in een cel, waarin alle luxes aanwezig zijn, zoals televisie, zitten mensen de hele dag thuis. Of op hun werk. Maar dat was het dan. Af en toe mag men even het rangeerterrein op. Dat noemt men dan ‘vakantie’. Feest!

Dat we op een Prison Planet leven is niet alleen zo vanwege de coronavirus lockdown, maar is vooral het gevolg van een verregaande juridisering van de samenleving. Voor vrijwel elk avontuur dat je als beschaafd mens wilt ondernemen heb je een vergunning nodig en het opbouwen van nieuwe steden of archaïsche gemeenschappen conform Terra Nullius is niet langer mogelijk. Elk mens, waar deze zich ook bevindt op deze planeet, moet zich conformeren aan een bizarre constructie van wetten. Wetten die van mensen een soort van geprogrammeerde robots hebben gemaakt.

Fascisme als exportproduct van Europa

Want wat is er nu eigenlijk nog te doen? Wat kun je als sterke, jonge en volwassen man nu nog bereiken? Welk avontuur kun je aangaan? De heetste blonde meisjes swipen op Tinder wordt op een gegeven moment ook saai. En dan? Je kunt geld verdienen. Een huis kopen. Een rondje rijden in je Mercedes. En dan? Wat heb je dan eigenlijk bereikt? Niks wat de rest van de bevolking niet ook al doet of heeft gedaan. De vrijheid om te experimenteren met nieuwe samenwerkingsverbanden, agrarische gemeenschappen of het ontginnen van grondstoffen is volledig onmogelijk gemaakt door de internationale constructie van staten onder de koepel van de Verenigde Naties (wat een toeval dat het woord ‘naties’ fonetisch gezien helemaal niet te onderscheiden valt van nazi’s).

Het is op dit moment niet langer mogelijk om, zoals onder het Romeins recht gebruikelijk was, uit te gaan van het principe van Terra Nullius. Dat waren nog eens tijden. Spannend, gevaarlijk, riskant, maar wel vol vrijheid en alle mogelijkheden jezelf te leren kennen en iets nieuws te proberen. Dat waren ook de grote tijden van menselijke vooruitgang. Maar sinds de eerste industriële revolutie is de vooruitgang slechts kunstmatig. Voor 99,99% van de mensen is alles tot stilstand gekomen. Ja, je leeft een paar jaar langer dankzij de medische vooruitgang. Feest.

In die zin heeft Alex Jones dus een bijzonder goede titel voor zijn eerste platform bedacht. Zijn complottheorieën over hoe een almachtige overheid in de toekomst het grootste deel van ons gehele leven dicteert is in feite geen complot. Het is nu al jaren de realiteit. Jammer genoeg is zijn show door zijn beperkte mentale situatie verworden tot een platform van racistische wappies. En doet zijn racistische white supremacist collega Paul Joseph Watson niets anders dan het opstoken van een rassenoorlog en het in de zeik nemen van Black Lives Matter. Ondertussen zijn de oude video’s van Prison Planet gecensureerd door YouTube en zijn alleen nog de misogyne en racistische video’s te bekijken.

Misschien moet Jones gewoon terug naar de roots van zijn platform en weer gaan communiceren over het grote probleem op deze aarde: de Prison Planet.

Natuurlijk zijn er locaties op aarde waar homesteading en het idee van Terra Nullius nog wel bestaan, maar dat zijn dan locaties in woestijnen. Plekken zonder toegang tot water, een rivier of de zee. Kortom, locaties waar je van een beschavings- en economisch standpunt uit gezien helemaal niets mee kunt en vooral heel snel sterft van de honger en dorst. In Nederland is het sowieso een drama als het gaat om vrijheid en bijvoorbeeld het opzetten van nieuwe boerderijen. En dat terwijl de grond op deze aarde zo rijk is. Ons land lijkt ondertussen vooral op een groot dierenpark. Voedsel in overvloed, net als voor chimpansees in hun kooien, maar daar blijft het dan bij. Er is ook weinig ruimte voor echte creativiteit. De natuur is vrijwel volledig verdwenen en een blokhut in het bos levert al vrij snel problemen op met Staatsbosbeheer.

Wellicht dat landen als Zweden daarom veel geschikter zijn voor mannen zoals ikzelf, maar alvorens je de jarenlange programmering van het Nederlandse onderwijs ongedaan hebt gemaakt en de taal en cultuur van Zweden hebt geleerd ben je alweer jaren verder. En ook in Zweden ontkomt je niet aan de Prison Planet. Er is geen enkel stuk grondgebied in Scandinavië dat niet door een staat is gemonopoliseerd, waardoor Terra Nullius niet langer bestaat. Wat dan rest is hopen op juridische verlichting in eigen land. Het opheffen van een groot deel van de ruim 60.000 wetsartikelen die ons land kent. Het herstellen van de zwaar gehavende rechtstaat. Het vereenvoudigen van het recht, het versterken van de rechtszekerheid en het vergroten van de individuele vrijheid. Wellicht kunnen we de planeet niet bevrijden, maar ons eigen landje toch zeker wel?