Slovenië eist aftreden van Europese D66’er Sophie in ‘t Veld vanwege ‘censuur’

Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66) ligt in Brussel weer eens onder vuur en bevindt zich in het middelpunt van een rel op Europees niveau. Dit keer vanwege haar vermeende rol in het censureren van de vrijheid van meningsuiting in het Europees Parlement. Het kabinet van de Sloveense minister-president heeft om die reden In ‘t Veld een gerichte brief gestuurd en haar verzocht om af te treden als voorzitter van de Werkgroep voor de Europese Parlementaire Democratie, Rechtstaat en Fundamentele mensenrechten.

Volgens de Slovenen voldeed de video die de premier als introductie van het debat wilde afspelen aan alle gebruikelijke eisen, maar werd deze geweigerd “omdat de inhoud van de video u niet bevalt”, zo claimt Peter Šuhel in de brief. De D66’er stelt echter dat er technische problemen waren waardoor het afspelen van de video niet lukte.

De D66’er beriep zich volgens de brief van de Slovenen op allerlei argumenten om te verklaren waarom de Sloveense video niet werd afgespeeld. Volgens In ‘t Veld zou de video niet op tijd naar haar zijn gestuurd, waardoor ze geen tijd had om het afspelen voor te bereiden. Ook zouden er technische problemen zijn geweest. Dit wordt door het kantoor van de Sloveense premier weerlegd met het argument dat de video twee dagen voor het debat al naar de D66’er zou zijn verstuurd. Volgens In ‘t Veld weigerde ze de video niet. Zo stelt zij in reactie op vragen van de Nieuwframes Redactie:

“De video is in het geheel niet geweigerd. Ik heb de video aan mijn collega’s verstrekt, zoals gebruikelijk met alle materiaal dat wij krijgen aangereikt in het kader van onze werkzaameden, en ik heb als gebaar naar Premier Janša zelfs aangeboden de video te vertonen aansluitend aan onze zitting.”

‘Censuur als in de Sovjet-Unie’

Vervolgens beweren de Slovenen in de brief dat de Nederlandse Europarlementariër de inhoud en boodschap van de video niet beviel, en dat dit dus de werkelijke reden is waarom ze de video niet liet afspelen. Wat de boodschap van de video precies was weten we niet. De Slovenen verwijten In ‘t Veld nu censuur en verzoeken daarom in de brief dat zij daarom opstapt als voorzitter van de Werkgroep voor de Europese Parlementaire Democratie, Rechtstaat en Fundamentele mensenrechten. De actie van de Slovenen is op zijn mist ‘vaag’ te noemen.